Bezoek van de clubs


Porsche club 911 en 912 bezoekt Lukkien autobekleding

Op 6 november was door de evenementen commissie weer de jaarlijkse technische dag georganiseerd. Deze keer waren we uitgenodigd door Lukkien autobekleding in Apeldoorn. Door het slechte weer waren er weinig leden met de gekoesterde Porsche gekomen naar de meeting, maar gelukkig waren er toch een aantal die de regen hebben getrotseerd zodat er een paar Porsches te bewonderen waren. Onder het genot van koffie en cake vulde de showroom zich met ca. 35 leden. Naast een aantal bekende gezichten waren er een ook een aantal nieuwe leden op het evenement afgekomen.

We werden welkom geheten door Manfred Lukkien, de derde generatie, die het bedrijf 10 jaar geleden van zijn vader heeft overgenomen. In een presentatie werd de historie van het bedrijf en de verschillende bedrijfsonderdelen toegelicht. Naast het bekleden van nieuwe en klassieke auto’s is het bedrijf ook gespecialiseerd in op maat gemaakte auto- en kantoor stoelen, het inbouwen van multimedia opties en het bekleden van meubels voor de medische sector. De techniek van het bekleden van klassiekers werd geïllustreerd met een voorbeeld van het compleet nieuw te bekleden Rolls Royce uit 1929. Hierbij speelt de keuze van materialen en vakman schap de grootste rol. Er is geen opleiding voor dit vak en het duurt toch een jaar of twee voordat iemand de kneepjes van dit vak heeft geleerd. Tot slot vertelde Manfred over het looien van leer en de verschillende kwaliteiten van materialen als leer, vinyl, wol-velours en tapijt en over het onderhoud van deze materialen. Zo kan je leren bekleding het beste met groene zeep schoonmaken. Een aantal stalen werden rond gedeeld en vervolgens was er tijd voor vragen, die natuurlijk over vooral over onze geliefde Porsches gingen.

Na de boeiende presentatie was het tijd voor een rondleiding in de werkplaats. Hier lagen allerlei voorbeelden van materialen en te bekleden onderdelen. Er waren ook stalen van alle originele Porsche bekledingsstoffen uit de 70-er jaren en deze zijn ook nog verkrijgbaar. De rondleiding eindigde in het gedeelte waar de auto’s stonden, waaronder een aantal Porsches, die door iedereen met veel interesse bekeken werden. De rondleiding werd gevolgd door de mogelijkheid voor alle aanwezigen om zelf onder begeleiding een leren sleutel tasje te maken tevens was het mogelijk de medewerkers van Lukkien vragen te stellen en zelf meegebrachte onderdelen te bespreken.

Onder het genot van een lunch werd er enthousiast door gediscussieerd, ook over niet bekleding gerelateerde zaken. Erik-Jan Huiberts nam nog even het woord om Manfred Lukkien en zijn medewerkers te bedanken voor een hele gezellige en informatieve meeting. Dank gaat uit voor de organisatie naar de evenementen commissie bestaande uit Bernie Westhoff, Bert Klunder en Dick Bruil, en naar iedereen bij Lukkien autobekleding voor de hartelijke ontvangst, de interessante onderwerpen en het leuke attentie bij vertrek.

Technische dag Klassieker Volvo Vereniging Regio Oost bij Lukkien Autobekleding te Apeldoorn

Zaterdag 24 november was regio Oost te gast bij Lukkien Autobekleding te Apeldoorn. Zo’n 20 Volvoliefhebbers werden ontvangen met koffie en cake, waarna Manfred Lukkien een presentatie hield over zijn bedrijf. Reeds opgericht voor de tweede wereldoorlog als tenten- en zeilmakerij, is het inmiddels uitgegroeid tot een zeer groot en veelzijdig bedrijf. Een zeer belangrijk en bekend onderdeel is het bekleden en herstellen van autostoelen en -interieurs, maar daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in het aanpassen van autostoelen voor mindervaliden, het inbouwen van open daken en multimedia en worden stoelen voor medische bedrijven (bijvoorbeeld tandartsstoelen) bekleed en op maat gemaakt.

In de presentatie wordt uitgelegd hoe het proces van leerlooien verloopt, met welke materialen er gewerkt wordt en wat er allemaal komt kijken bij het bekleden van een (oldtimer)interieur. Zo zijn nieuwe hoezen voor een autostoel soms relatief simpel te vervangen, maar het veelal verpulverde schuim van de stoel zal er voor zorgen dat de pasvorm van een nieuwe hoes niet mooi zal zijn. Bij Lukkien is veel materiaal aanwezig, zodat een autostoel vanaf het frame naar wens opgebouwd kan worden. Na de presentatie is het tijd om de werkplaats te bekijken. Naast enkele tafels met professionele naaimachines is de ruimte flink gevuld met rollen (kunst)leer en diverse soorten schuim. In de achterste ruimte is plaats voor de auto’s; veelal mooi gerestaureerde exemplaren die opnieuw bekleed worden, maar er staat ook een Amerikaan waarbij nieuw en spierwit vinyl op het dak geplaatst is en er staan enkele bijzondere Saab’s van Lukkien zelf. In een ontspannen sfeer is er genoeg tijd om rond te kijken, bij te praten, vragen te stellen over de bekleding van onze Volvo’s en onderhoudsproducten voor de bekleding aan te schaffen.

Als sluitstuk van de rondleiding mag iedereen zelf aan de slag; uit een groot stuk leer worden nauwkeurig vierkante lapjes geknipt, die vervolgens door Lukkien aan een rits gestikt worden. Daarna mogen wij achter de naaimachine plaatsnemen om de lapjes rondom aan elkaar te stikken, waardoor uiteindelijk een sleuteltasje ontstaat. Het valt nog niet mee om de machine onder controle te houden en een mooie rechte lijn te maken!

Er wordt nog wat nagepraat en dan gaat iedereen tevreden weer huiswaarts. Een gezellige maar zeker ook leerzame dag en een adres om in je achterhoofd te houden!

Contact opnemen