Lees alles over de 3 fases van het looiproces!

Alles over de 3 fases van het looiproces!

Lees alles over de 3 fases van het looiproces!

Het looiproces bij het maken van leer, bestaat uit 3 verschillende fasen. Eerst wordt de huid voorbereid op de looiing. Deze voorbereiding vindt in het nathuis plaats. De nathuisbewerkingen zijn voor de meeste huiden gelijk. Behalve bij de bereiding van bont, waar natuurlijk niet onthaard wordt, moeten de huiden alvorens te kunnen worden gelooid, eerst geweekt, gereinigd, onthaard en ontvleesd worden. De volgende fase is de looiing zelf. De looiing is niet voor alle huiden gelijk, maar is afhankelijk van welke soort huid gebruik wordt en voor welk doel het leder wordt gelooid. In de laatste fase vindt het afwerken van het leder in zowel natte als droge toestand plaats. Bij de afwerkingfase is het mogelijk om heel direct in te spelen op de door de consument gestelde eisen. Vooral bij leder bestemd voor modegevoelige artikelen, kan met behulp van verven, finishen en prenten snel gereageerd worden op nieuwe trends. 

Fase 1: het nathuis

In het nathuis vind het eerste gedeelte van het looiproces plaats. De huiden worden hier voorbereid op de looiing. Alleen van de lederhuid kan leer gemaakt worden. Daarom zullen opperhuid en onderhuidbindweefsel moeten worden verwijderd. Dit gebeurt tijdens de nathuis processen. Het overgrote deel van het looiproces is een chemisch proces. Men laat dus chemicaliën op de huid inwerken. Om de chemicaliën goed te laten indringen en opnemen, heeft men als het ware een transportmiddel voor deze chemicaliën nodig. Bij de bereiding van leer, is dit water, omdat het van oudsher zo gegroeid is een bovendien goedkoop en in voldoende mate aanwezig is. Verder heeft men behandelingsapparatuur nodig om de huid te kunnen omvormen tot leer. 

Fase 2: pikkelen en looien

Het looien van huiden kan als volgt worden omschreven. Er zijn bepaalde stoffen, looistoffen, die in de huid kunnen dringen, zich vastzetten aan de huidvezel en er praktisch gesproken niet meer uit te wassen zijn. De ruwe huid is omgezet in een product genaamd leder, dat veel minder temperatuurgevoelig is e niet gemakkelijk meer bederft. De tegenwoordig meest toegepaste looimethode is de looiing met het mineraal Chroom.

Fase 3: afwerking tot de finish

De laatste bewerking die het leder ondergaat, is het finishen of dekverven. Het doel van het finishen is het leer te veredelen of attractiever te maken. Ook kan men door het finishen bepaalde karaktereigenschappen aan het leer geven zoals:

  • Egaliteit van kleur
  • Instellen van de glans
  • Het gevoel van het leeroppervlak verbeteren
  • Verdoezelen van nerffouten
  • Verminderen van wateropnemend vermogen
  • Beschermen van het leer tegen krassen

In tegenstelling tot de chemicaliën die men gebruikt in de diverse natte processen, zoals looien, verven en vetten, zijn de producten waarmee men leer finisht ‘ledervreemde’ producten, d.w.z. ze kunnen geen chemische verbinding aangaan met de huidvezels. Er worden meerdere verschillend samengestelde, natte finishlagen met meestal verschillende dikten op het leer aangebracht, die na droging fysisch goed gebonden moeten zijn. Men zegt dat de finishlagen goed moeten hechten. Gedurende het finishproces dient het leer enkele malen gebugeld, gesatineerd of geprent te worden. Dit dient om de finishlagen glad te maken en te doen samen smelten ( een film laag te laten ontstaan) om het leer licht af te sluiten. Door gebruik te maken van een dessin kan men het leer van een bepaalde prent (oppervlaktestructuur) voorzien.

Vergeet niet te testen!

Als grondprincipe van de opbouw van de finish geldt: Bij samenstellen van de finish worden diverse producten met elkaar gemengd. Ieder product vervult een bepaalde functie in de finishoplossing. De volgende groepen van producten kunnen deel uitmaken van de finish samenstellingen.

  • Kleurgevende producten
  • Dekkende pigmenten
  • Transparante pigmenten
  • Aniline kleurstoffen
  • Bindmiddelen
  • Eiwitbinders
  • Plasticbinders (acrylaten, butadieen)
  • Weekmakers
  • Vulmiddelen
  • Verdikkingsmiddelen
  • Oplos- en verdunningsmiddelen
  • Water, organische oplosmiddelen

Leer is sterk, zo sterk zelfs dat het vele jaren mee gaat. Maar leer slijt ook in gebruik. Dat is niet te voorkomen. De mate waarin dat gebeurt, is echter afhankelijk van de leersoort, de mate van gebruik en het onderhoud. De Europese Unie heeft een aantal richtlijnen vastgesteld, waaraan meubelleer moet voldoen. Deze eisen zijn opgesteld in overleg met een groot aantal onderzoekscentra uit heel Europa, waaronder TNO. Testen die onder meer worden uitgevoerd zijn knikproeven test, wrijfproeven test en lichtechtheids test. Tijdens de eindcontrole vindt de laatste controle van het leer plaats. Hier wordt nog een keer kritisch gekeken naar zaken zoals nerfbeeld, kleur, gevoel, en beschadigingen. Tevens worden de huiden gemeten. Na het meten zijn ze klaar voor wereldwijde verzending.

Contact Lukkien Autobekleding