Auto aanpassingen

Mobiliteit, gezondheid en zelfstandigheid is voor elk mens zeer belangrijk en uiterst waardevol. Dankzij de vele technische aanpassingen die aan auto’s verricht kunnen worden, hoeft een lichamelijke beperking niet altijd een belemmering te zijn om mobiel te kunnen zijn en blijven.
Voor het meerijden als passagier hebben wij voor u stoelaanpassingen. Daaronder wordt verstaan ergonomische stoelen die op maat worden gemaakt. Het gemakkelijk maken van in- en uitstappen doen we door middel van draaiplateaus, zwenkstoelen, sledes en doorlopende handgrepen. Voor het meenemen van de rolstoel bestaat er een rolstoellift en voor de grotere auto’s oprijgoten. Wilt u zelf de auto besturen, dan kan de auto worden voorzien van linker- of rechtergaspedaal, handsegmentgas, kniegas en/of handbedrijfsrem. Dit kan overigens alleen als u in een automaat rijdt.

Hoe gaan wij te werk
U bent bij de medisch specialist geweest en heeft van het CBR een rij verklaring met bij behorende coderingen op het rijbewijs. De coderingen geven aanpassingen weer die minimaal geleverd moeten worden om te mogen rijden. De codering lijsten hebben wij tot onze beschikking om de juiste aanpassing te kunnen adviseren en leveren. Samen met u kunnen wij de basis aanpassing maatgevend naar uw wens monteren. U kunt veilig op weg.

Handgas/segmentgas
Als de bestuurder geen of verminderde beenfunctie heeft om het originele gaspedaal te bedienen, kan een handgas de oplossing bieden. Het gas wordt aan het stuur bedienbaar gemaakt, door de hendel naar het stuur toe te trekken kan er gas worden gegeven. Vaak wordt het segmentgas gecombineerd met een handbedrijfsrem. Wanneer een segmentgas wordt toegepast wordt ook een opklapbaar gaspedaal gemonteerd. Dit gaspedaal kan worden opgeklapt om ook hier bij de voeten meer ruimte te creëren. Een andere bestuurder kan dit gaspedaal weer in originele positie terugbrengen om van de originele bediening gebruik te maken.

Handbediening van de rem

De handbedrijfsrem is een eenvoudige maar praktische oplossing wanneer men niet voldoende kracht in de voeten of benen heeft om het originele rempedaal te bedienen. De bediening van de rem gebeurt met de hand. Bij een handbedrijfsrem wordt altijd het rempedaal opklapbaar gemaakt. De bestuurder die met de hand gaat remmen kan kiezen om het pedaal weg te klappen om tijdens het rijden geen last te hebben van het rempedaal. Door het rempedaal weg te klappen ontstaat veel meer ruimte bij de voeten. Wanneer een andere bestuurder van de auto gebruik wil maken kan deze het pedaal weer in de oorspronkelijke positie terug brengen.

Gaspedaal links en rechts opklapbaar
Wanneer de bestuurder van de auto niet in staat is om het originele rechter gaspedaal te bedienen is het linker gaspedaal een uitkomst. Deze auto aanpassing wordt meestal toegepast als er sprake is van een beperking in functioneren van het rechterbeen of de rechtervoet. In deze situatie wordt het linker- en rechter gaspedaal opklapbaar gemaakt. Tijdens gebruik door de mindervalide bestuurder wordt het rechter gaspedaal opgeklapt om bij de voeten meer ruimte te creëren en om ongewenste bediening van het pedaal te vermijden. Een andere bestuurder kan dit pedaal weer in originele positie terugbrengen en het linker gaspedaal opklappen.

Turn-Out: draaistoel voor auto’s
Deze aanpassing wordt gebruikt om het in- en uitstappen van een auto te vergemakkelijken, voor zowel de gebruiker, als voor de persoon die helpt. De stoel draait naar buiten toe, zodat de in- en uitstap een stuk makkelijker is. De Turn-Out is eenvoudig in gebruik, gemakkelijk te installeren, sterk en betrouwbaar. De Turn-Out wordt op een montageconsole gemonteerd. De console wordt op de originele bevestigingspunten op de vloer van de auto bevestigd. Voor een groot aantal merken en/of typen auto’s zijn autospecifieke montageconsoles te bestellen, waardoor de inbouw vereenvoudigd wordt. Het plateau wordt bediend met een handschakelaar.

Turny: draaistoel voor bestelwagens
Turny is een elektrische draai- /heflift, speciaal ontwikkeld voor auto’s met een hoger instapniveau, zoals MPV’s en busjes. De Turny maakt het in- en uitstappen van een auto eenvoudig en is ook een uitstekend hulpmiddel bij het opstaan. De hoog / laag functie maakt het mogelijk dat een rolstoelgebruiker de autostoel in de ideale hoogte kan plaatsen om gemakkelijk van roolstoel op autostoel over te schuiven. Zowel voor de gebruiker als voor de hulpverlener is de Turny een uitstekend hulpmiddel. De Turny kan, zowel aan de voorkant als aan de achterkant en aan de linker- en rechterzijde, gebruikt worden. Afhankelijk van de behoefte en het type auto, kan de Turny worden uitgevoerd met de originele autostoel of een speciale autostoel.

Carony: rolstoel instap combinatie

Carony is een instapcombinatie voor de rolstoel die het mogelijk maakt om met weinig krachtsinspanning de passagier in de auto te helpen. De Carony bestaat uit een zelfrijdend frame met daarop een losse autostoel en een in de auto gemonteerde draaiplaat. Met behulp van deze draaiplaat wordt de autostoel de auto ingedraaid. De hulpverlener hoeft alleen nog het lichtgewicht zelfrijdende frame in de auto op te bergen.

Kofferbaklift

Wanneer de lichamelijke inspanning, die nodig is om de rolstoel in de auto te tillen te groot is, kan de kofferbaklift uitkomst bieden. De kofferbaklift maakt het mogelijk om de rolstoelgebruiker en de hulpverlener te helpen bij het heffen van de rolstoel. De lift kan worden uitgevoerd met elektrische hef- en/of draai-inrichting.

RDW
Aanpassingen laten wij keuren door het RWD. Een speciale afdeling komt dit op het bedrijf op aanvraag verzorgen. De aanpassing wordt in het computersysteem op het kenteken van de auto bij geschreven.

Contact opnemen